Ga naar de inhoud

Oegekleastermole

Plaats: Hartwerd
Molenaar: Nynke Vellinga
Bezichtiging: Op afspraak

De Oegekleastermole is waarschijnlijk in 1838 (of eerder) gebouwd. De molen heeft een achtkante onder toren, die met hout gedekt is. De molen bemaalde oorspronkelijk de polder Hartwerd-West tot 1989. De molen kan nog steeds ingezet worden bij ernstige waterover- last. Deze molen ontleent zijn stabiliteit bij harde wind aan een verankering in de molen aan zware keien die ingegraven zijn in de molen. In de jaren 2018-2020 is de molen gerestau- reerd. Om de molen ook het poldertje aan de overkant van de vaart te kunnen bemalen in een zogenaamde onderleider onder de vaart van de overzijde naar de molen aangebracht.

Oegekleastermole op de kaart

Wist je dat?

In Friesland werden veelal klei- nere molens gebouwd. Deze molens hadden vaak een vlucht van 9 – 17 meter (lengte van twee wieken). Om het omwaai- en van een kleinere molen te voorkomen zijn ze met kettingen aan zwerfkeien verankerd. Ook werden deze keien gebruikt als fundering om daarop de molen te bouwen.

Bekijk de molen in detail

Molenaar, vrijwilliger of donateur worden?

Lijkt het je leuk om actief mee te doen als molenaar? Of vind je het leuk om onze molens een helpende hand te bieden als vrijwilliger of donateur? Neem contact op met ons secretariaat. Want een helpende hand geven wij graag de hand.

Donateur worden Vrijwilliger worden
© Stichting de Fryske Mole 2024
realisatie ikzoektim.nl