Ga naar de inhoud

Vrijwilligers

Veel vrijwilligers zetten zich belangeloos in bij het realiseren van de doelstelling van de stichting; het behoud van de Friese molens.

Het overgrote deel van deze vrijwilligers zijn de molenaars welke onze bijzondere aandacht verdienen. Zij laten regelmatig de molens draaien, verrichten klein onderhoud en geven de bezoekers alle informatie over de werking en geschiedenis. Gegevens van de molenaars staan vermeld in de database van de betreffende molen.

Bovendien heeft het regelmatig laten draaien een positieve invloed op de molens; is daardoor kostenbesparend en demonstreert tegelijkertijd het Fries monumentaal erfgoed.

Vanuit haar verantwoordelijkheid als eigenaar en als zorgvuldigheid naar de vrijwillig molenaar, heeft Stichting De Fryske Mole in overleg met de beide molenaarsverenigingen een afsprakenlijst opgemaakt, zodat wederzijdse verwachtingen goed vastgelegd zijn.

Een aantal molenaars is ook nog actief als leermeester ten behoeve van de opleiding tot vrijwillig molenaar.

Deze opleiding wordt verzorgd door het Gild Fryske Mounders en het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Beide verenigingen nemen ook de examens af.

Molens “de Phenix“, “Skalsumer Mole” ,Grutte Mûne (te Broeksterwoude) en “de Victor” zijn door de stichting beschikbaar gesteld als lesmolen.

Verder is een aantal vrijwilligers actief in de organisatie van de stichting zelf. Ook omwonenden van de molens die “een oogje in het zeil houden” of eigenaren van aanliggende grond die niet de halve maar de hele sloot hekkelen, zijn net zo waardevol en onmisbaar.

Nieuwe vrijwilligers voor bijvoorbeeld klein onderhoud aan de molens of het molenerf en gediplomeerd molenaars zijn altijd bijzonder welkom, meld u aan!

Molenaar, vrijwilliger of donateur worden?

Lijkt het je leuk om actief mee te doen als molenaar? Of vind je het leuk om onze molens een helpende hand te bieden als vrijwilliger of donateur? Neem contact op met ons secretariaat. Want een helpende hand geven wij graag de hand.

© Stichting de Fryske Mole 2024