Anderhalve eeuw geleden stonden in Fryslân maar liefst 2400 molens! Nu zijn het nog ongeveer 130 werkende molens, waarvan onze stichting 42 in bezit heeft. Samen met andere moleneigenaren zetten wij ons in voor het behoud van deze molens.
Ypeijmûne bij RyptsjerkDankzij de medewerking van…
Veel vrijwilligers zetten zich belangeloos in bij het realiseren van de doelstelling van de stichting; het behoud van de Friese molens.
Het overgrote deel van deze vrijwilligers zijn de molenaars welke onze bijzondere aandacht verdienen. Zij laten regelmatig de molens draaien, verrichten klein onderhoud en geven de bezoekers alle informatie over de werking en geschiedenis. Gegevens van de molenaars staan vermeld in de database van de betreffende molen.
Bovendien heeft het regelmatig laten draaien een positieve invloed op de molens; is daardoor kostenbesparend en demonstreert tegelijkertijd het Fries monumentaal erfgoed.
Vanuit haar verantwoordelijkheid als eigenaar en als zorgvuldigheid naar de vrijwillig molenaar, heeft Stichting De Fryske Mole in overleg met de beide molenaarsverenigingen een afsprakenlijst opgemaakt, zodat wederzijdse verwachtingen goed vastgelegd zijn.
Een aantal molenaars is ook nog actief als leermeester ten behoeve van de opleiding tot vrijwillig molenaar.
Deze opleiding wordt verzorgd door het Gild Fryske Mounders en het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Beide verenigingen nemen ook de examens af.
Molens “de Phenix“, “Skalsumer Mole” ,Grutte Mûne (te Broeksterwoude) en “de Victor” zijn door de stichting beschikbaar gesteld als lesmolen.
Verder is een aantal vrijwilligers actief in de organisatie van de stichting zelf. Ook omwonenden van de molens die “een oogje in het zeil houden” of eigenaren van aanliggende grond die niet de halve maar de hele sloot hekkelen, zijn net zo waardevol en onmisbaar.
Nieuwe vrijwilligers voor bijvoorbeeld klein onderhoud aan de molens of het molenerf en gediplomeerd molenaars zijn altijd bijzonder welkom, meld u aan!