nieuws

Dorpsbericht voor Peasens over hun molen de Hond

Geplaatst door sitebeheer on juli 30, 2019

In alweer het 5e bericht houden de molenaars Frits Bloem en Wim Rietdijk van molen de Hond in Peasens de dorpsbewoners op de hoogte van de restauratie van hun koren- en pelmolen.
Het riet en het latwerk is vervangen. Na de bouwvak krijgt het gevlucht aandacht, de roeden worden doorgehaald. Hiervoor komt een hoogwerker die de roeden uit de askop haalt zodat die gecontroleerd, schoongemaakt en roestwerend wordt behandeld. Nadat de stelling (het balkon) nog wordt opgeknapt komt het eind van de restauratie in zicht.

Op de foto worden de steigers verwijderd die nodig waren om de rietenkap te herstellen

Lezen
sitebeheerDorpsbericht voor Peasens over hun molen de Hond

Vakwerk

Geplaatst door sitebeheer on juni 27, 2019

De restauratie van onze molens De Miedemûne en De Hond is in volle gang. De Hond staat nu deels in afdekzeilen. Van drie vakken is het riet verwijderd. Dit in verband met het restaureren van twee achtkantstijlen. De balken die in elke hoek van de molen staan en de belangrijke constructie van het achtkant vormen. Hier een foto genomen vanuit de hoogwerker en een  foto met een detail, hoe de molenmakers nieuw en oud met elkaar verbinden. Puur vakwerk!

De Hond detail restauratiewerk

De Hond detail restauratiewerk

Lezen
sitebeheerVakwerk

Zeilende jeugd brengt bezoek aan molen Heechhiem

Geplaatst door sitebeheer on mei 13, 2019

Tijdens de molendagen afgelopen weekend kregen de molenaars van molen Heechhiem bezoek van zeilende jeugd. Een groep van twintig jongeren uit Raalte zeilde dit weekend op de Wide Ie. Ze waren dit weekend te gast bij zeilschool Oer ’t Hout in Grou. Groepsgewijs brachten ze een bezoek aan de molen in Goëngahuizen waar ze werden ontvangen door de enthousiaste molenaars Willem en Hilke. Nadat de molen ‘gevangen’ was vertelden de molenaars in een kort moment de historie en de werking van deze “Spinnekop” aan de oever van de Wide Ie. Het was fijn om te zien hoe de jeugd soms met open mond deze eeuwenoude constructie bewonderde.

Op de foto legt molenaar Willem Oosterbaan een zeil voor onder de belangstellende blikken van de jeugd

Lezen
sitebeheerZeilende jeugd brengt bezoek aan molen Heechhiem

Nationale Molendag: Ontmoet de molenaar op 11 en 12 mei

Geplaatst door sitebeheer on mei 9, 2019

Op zaterdag 11 mei en zondag 12 mei 2019 zijn vele honderden wind- en watermolens in Nederland open voor bezoek. Ook vele vrijwillige molenaars van De Fryske Mole zijn aanwezig bij de molen en vertellen graag over hun vak en over de molen. Komt u ook de molenaar ontmoeten?

Klik hier voor meer informatie over welke molens open zijn en wat er te doen is.

Lezen
sitebeheerNationale Molendag: Ontmoet de molenaar op 11 en 12 mei

De Bullemûne weer onder de kap

Geplaatst door sitebeheer on april 25, 2019

De Bullemûne bij Lekkum, één van de poldermolens van onze stichting De Fryske Mole, is in restauratie. Tijdens de restauratie bleek dat er geen fundering aanwezig was, waardoor met spoed de kap moest worden afgenomen om het gewicht te reduceren. Er is inmiddels een palenfundering aangebracht en de kap is op de grond naast de molen gerestaureerd en vandaag teruggeplaatst op de molen.
De werkzaamheden worden uitgevoerd door Jellema Molenbouw uit Burdaard. De kosten bedragen ca. € 150.000,-. De roeden worden spoedig aangebracht waarna de molen weer dienst kan doen als hulpbemaling voor Wetterskip Fryslân bij extreem hoge waterstanden.

Lezen
sitebeheerDe Bullemûne weer onder de kap

NLDoet: Picknicktafel mooie aanvulling op molenerf

Geplaatst door sitebeheer on maart 22, 2019

Bij een frisse wind en stevige buien is op zaterdag 16 maart hard gewerkt door de molenaars en meer vrijwilligers bij onze molens de Slachdykster Mûne en de Skalsumer Mole.

NLDoet 16 maart 2019

NLDoet 16 maart 2019

De Fryske Mole organiseerde weer een klusdag in het kader van NLdoet, de jaarlijkse vrijwilligersdag. Met een bijdrage van het Oranjefonds was het mogelijk om deze actie te organiseren en een extra aanschaf te doen. Nu prijkt op elke ‘molenpolle’ een mooie picknicktafel.

Skalsumer Mole NLDoet

Skalsumer Mole NLDoet

Molenaar Durk Piersma: “Tot nu toe zetten wij wel eens een tafel met stoelen buiten. Deze tafel kan blijven staan, dat is veel praktischer”. De klusdag is geslaagd, met dank aan allen die hieraan meegewerkt hebben. We wensen de molenaars, wandelaars en molenliefhebbers die langskomen een mooie plek om rustig te genieten van de molen en de omgeving.

Foto’s D. Piersma en M. Nooi

Skalsumer Mole interview Eenhoorn

Skalsumer Mole interview Eenhoorn

Radio Eenhoorn heeft op 16 maart een item gemaakt bij de Skalsumer Mole. Dit is uitgezonden in het middagprogramma.

Luister hiernaar via deze link!

Lezen
sitebeheerNLDoet: Picknicktafel mooie aanvulling op molenerf

NLdoet: picknicktafel-klus zaterdag 16 maart bij de Slachdykster, tussen Stiens en Alde Leie

Geplaatst door sitebeheer on maart 8, 2019

Bij de Slachdykster Mûne, tussen Stiens, Finkum en Alde Leie is een picknicktafel nog een grote wens. Dit wordt een fijne plek voor pauze voor de molenaars en voorbijgangers. Tijdens de nationale klusdag NLdoet op zaterdag 16 maart willen we deze wens realiseren. Materiaal, gereedschap en koffie met wat lekkers regelen wij. Komt u helpen?

Inschrijven kan via de website van NLdoet (klik hier). De klus zou ’s middags zijn, maar is door omstandigheden verplaatst naar de ochtend, vanaf 9.30 uur!
De molen is te bereiken via een pad door het weiland vanaf de Leijester Hegedyk (dit is te begaan als het land niet te nat is) en ook vanaf de Slachtedijk, bij 1a, vanuit Stiens.

Meer informatie via molenaar Johan Nooi (06-22927970) of Marleen Pennewaard van De Fryske Mole (06-12049663).

 

Lezen
sitebeheerNLdoet: picknicktafel-klus zaterdag 16 maart bij de Slachdykster, tussen Stiens en Alde Leie

NLdoet: kom 16 maart klussen in Schalsum, een picknicktafel op het molenerf

Geplaatst door sitebeheer on maart 8, 2019

De Fryske Mole doet dit jaar op zaterdag 16 maart mee aan NLdoet. Bij de Skalsumer Mole bij Schalsum zullen vrijwilligers aan de slag gaan om een picknicktafel te maken. Een mooie picknicktafel bij de molen wordt een plek om te genieten van de molen en de omgeving, voor de vrijwillige molenaars, voorbijgangers en molenliefhebbers.

Wie zin heeft om te helpen en met elkaar een gezellige middag bij de molen te beleven, kan zich inschrijven via de website van NLdoet (klik hier). Gewoon even komen buurten op 16 maart kan natuurlijk ook. De klus is tussen 13.30 en 16.30 uur. De koffie staat klaar!

Het adres is: Rijksstraatweg 9A, Schalsum.
Meer informatie via molenaar Durk Piersma (06-23408164) of Marleen Pennewaard van De Fryske Mole (06-12049663).

Lezen
sitebeheerNLdoet: kom 16 maart klussen in Schalsum, een picknicktafel op het molenerf

Roeden en vijzel uit Miedemûne in restauratie

Geplaatst door sitebeheer on maart 1, 2019

De Miedemûne bij Holwerd moet haar roeden en de vijzel even missen. Deze zijn met een grote kraan uitgehaald voor restauratie in de werkplaats van aannemer Jellema. De restauratie is één van de twee restauraties die met extra rijksbudget uit 2018 gerealiseerd worden. De andere molen waar ook een grote restauratie van start is, is onze Koren- en pelmolen De Hond bij Paesens.

Miedemûne restauratie in volle gang, Foto W. Schukken

Miedemûne restauratie bouwbord, Foto W. Schukken

Lezen
sitebeheerRoeden en vijzel uit Miedemûne in restauratie

Restauratie De Hond in Paesens gaat los

Geplaatst door sitebeheer on december 7, 2018

Molen De Hond net even buiten Moddergat en Paesens is een koren-pelmolen die dateert van 1861. De ‘Old Lady’ is nog steeds actief en maalt nog graan voor veevoer en vogelopvang. Maar alles heeft onderhoud nodig zo ook dit rijksmonument. Stichting De Fryske Môle heeft uit verschillende bronnen geld gegenereerd om nu het grote onderhoud aan te pakken. Op het programma staan:

• Vervangen van de rieten bekleding (deels)
• Aanpak van houtrot, schilderwerk
• Herstel van de roeden, de pelkuip, het luiwerk en spil.
• Herstel 2 achtkantstijlen (de hoekbalken van de molen)
• Herstelwerkzaamheden aan de stelling en raamwerk

Met de restauratie, die in december zal beginnen en ongeveer een half jaar zal duren, wordt ook de pellerij van de Hond weer in ere hersteld.

Lezen
sitebeheerRestauratie De Hond in Paesens gaat los