Ga naar de inhoud

t Zwaantje

Plaats: Nijemirdum
Molenaar: Wybren Siemensma / Mats Faber / Hiltsje Feenstra
Contact: 0514-603106

Vermoedelijke bouwjaar van deze molen is 1893. Tot 1946 bemaalde deze molen de Hui- tebuursterpolder op windkracht. Vanuit een ‘vuurhok’ bij de IJsselmeerdijk kon droog en beschut toezicht op de molen worden gehou- den. In de jaren ’50 verliest de molen zijn wie- kenkruis en resteert alleen nog een molen- romp met daarin een Lister dieselmotor om de vijzel aan te drijven.

In de jaren ‘70 komt ook daar een eind aan en rijst de vraag: afbreken of restaureren? De meningen zijn verdeeld en bovendien zijn de kosten een probleem. Een andere Friese molen brengt de oplossing. ‘De Noordster’ bij Nieuwe Bildtdijk wordt gesloopt en is een vergelijkbare molen. Hergebruik van onderdelen scheelt een ton in de restaura- tiekosten. En na een jarenlange strijd met de rijksoverheid krijgt ook het ‘samengestelde’ Zwaantje uiteindelijk de status van rijksmonu- ment.

t Zwaantje op de kaart

Wist je dat?

In een molen draait een verticale as, de koningsspil, in het midden van de romp. Een horizontaal wiel met kammen zit bovenop deze as. Een vergelijkbaar wiel met kammen zit aan de wiekenas. De in elkaar grijpende kammen zetten de draaiende wieken om in een verticale beweging, handig voor bijvoorbeeld het malen van graan. De bonkelaar van ‘t Zwaantje is deels gemaakt van grenenhout van De Noordster.

Bekijk de molen in detail

Molenaar, vrijwilliger of donateur worden?

Lijkt het je leuk om actief mee te doen als molenaar? Of vind je het leuk om onze molens een helpende hand te bieden als vrijwilliger of donateur? Neem contact op met ons secretariaat. Want een helpende hand geven wij graag de hand.

Donateur worden Vrijwilliger worden
© Stichting de Fryske Mole 2024
realisatie ikzoektim.nl