Ga naar de inhoud

Tsjongermûne

Plaats: Mildam
Molenaar: J. Looijenga / R. Koelemeij
Bezichtiging: Op afspraak

De Tsjongermûne staat in het beekdal van
de Tjonger, zonder enige windbelemmering. Een echte molenkenner zal zich echter afvragen: Wat voor molentype is dit? Is het een Friese Muonts? De voorganger van deze molen is gebouwd in 1869, in 1918 waaide het molentje om en werd meteen herbouwd.

In 1950 draaide het molentje voor het laatst en werd zijn taak overgenomen door een elek- trisch gemaal. Rond 1983 werd de molen her- bouwd op een locatie niet ver van de oude
plek. Helaas werden voor deze reconstructie geen oude foto’s of bouwtekeningen gebruikt, maar tekeningen van een grotere achtkant die op schaal werden verkleind. Dit verklaart de bijzondere vorm van deze molen. In 2012 is het gevlucht vernieuwd en in de herfst van 2021 heeft een grondige restauratie van onder andere de vijzel en vijzelbak plaatsgevonden. De molen is maalvaardig en haalt het water uit de boezem en slaat het water ook weer uit op de boezem.

Tsjongermûne op de kaart

Wist je dat?

Een Friese Muonts (mon- nikmolen) dankt zijn naam aan de vorm van deze mo- len. Hij lijkt op een monnik in zijn traditionele kledij. Een muonts is een kleine achtkantmolen en vaak ei- gendom van een boer. De molen werd in de ochtend door de boer of zijn knecht aangezet en draaide de hele dag met toezicht op afstand.

Bekijk de molen in detail

Molenaar, vrijwilliger of donateur worden?

Lijkt het je leuk om actief mee te doen als molenaar? Of vind je het leuk om onze molens een helpende hand te bieden als vrijwilliger of donateur? Neem contact op met ons secretariaat. Want een helpende hand geven wij graag de hand.

Donateur worden Vrijwilliger worden
© Stichting de Fryske Mole 2024
realisatie ikzoektim.nl