Ga naar de inhoud

Vesuvius

Plaats: Elsloo / Tronde
Molenaar: H. Schurer
Contact: 0516-512534

Tjasker Vesuvius Elsloo, gebouwd ca 1900, Elsloo, ijsbaan de Stobbepoel, wijlen Henk Schurer, oudejaarsploeg Vesuvius en natuurlijk de tjasker zijn onlosmakelijke met elkaar verbonden. Vanwege de slechte biotoop waren er enige jaren geleden plannen om deze molen te verplaatsen naar een plek met een betere biotoop. Dit was tegen het zere been van velen uit Elsloo. Een groep mensen heeft er dan ook hard aan gewerkt om de windvang vanuit het zuidwesten te verbeteren door het gericht kappen van enkele bomen en hoge struiken.

Een tjasker werd vroeger veel gebruikt in de turfwinning. Toen dit niet meer nodig was kwam dit molentje op een zolder in Elsloo terecht. Met dank aan Henk Schurer en oudejaarsploeg Vesuvius (vruchtbaar, ludiek en onvoorspelbaar) is het molentje in 1977 weer in ere hersteld. Nog steeds wordt de molen elk najaar ontmanteld en opgeborgen; ieder voorjaar wordt de molen weer opgebouwd. De molen haalt het water uit de Stobbepoel en brengt het uiteindelijk naar een nabijgelegen natuurgebied, waar op deze manier het waterpeil omhoog gebracht wordt.

Tjaskers

Er bestaan 2 soorten tjaskers. Het verschil zit hem in de steunpunten waarop de molen rust. De paaltjasker steunt alleen op de paal in het midden en een boktjasker steunt op de paal in het midden van de vijver en op een verrijdbare bok. Tjasker Vesuvius is een paaltjasker. Tjaskers moeten met de hand op de wind worden gezet om ze in werking te krijgen.

Nieuw informatiebord

Op 8 september is door vrijwillige molenaars en bestuur een informatiebord geplaatst bij deze molen. Dit is het éérste informatiebord in de rij van alle borden die De Fryske Mole bij haar molens zal plaatsen. Dit is nog een project vanuit het gouden jubileum van de stichting in 2020. Bij de meeste molens staat namelijk of een zwaar verouderd ANWB bordje óf geen informatie. Op het bord staan foto’s en achtergrondinformatie van de molen. Meer over de molen is (via een QR-code op het bord) te vinden op deze website. Zoals hier op deze pagina over de Vesuvius. Dit is werk in ontwikkeling; er kan nog meer informatie bij. We werken aan uitbreiding met meer foto’s, filmpjes en verhalen over de molen en het gebied.

 

Vesuvius op de kaart

Molenaar, vrijwilliger of donateur worden?

Lijkt het je leuk om actief mee te doen als molenaar? Of vind je het leuk om onze molens een helpende hand te bieden als vrijwilliger of donateur? Neem contact op met ons secretariaat. Want een helpende hand geven wij graag de hand.

Donateur worden Vrijwilliger worden
© Stichting de Fryske Mole 2024
realisatie ikzoektim.nl