Ga naar de inhoud

De Hollandsche Molen 100 jaar

De Fryske Mole feliciteert De Hollandsche Molen met haar 100 jarig bestaan in 2023.

In dit jubileumjaar van De Hollandsche Molen zijn er  een aantal extra’s op touw gezet. Op molen De Ster in Utrecht is een festival over molens. Molen De Ster is ook de 100e molen die voorzitter Nico Papineau Salm in de aanloop naar het 100-jarig bestaan van de vereniging molens bezoekt. De voorzitter van De Hollandsche Molen heeft tijdens deze uitdaging, de 100 molens-toer, gereisd per trein en fiets. In Fryslân zijn De Swaechmermolen (Langweer) en De Hersteller (Sintjohannesga) bezocht. Klik hier voor alle verslagen van de toer.

De VriendenLoterij Molenprijs 2023 is dit jaar zeer breed opgezet om zoveel mogelijk eigenaren de kans te bieden om genomineerd te worden voor deze prijs. De prijs is in dit jubileumjaar maximaal € 100.000,- voor een molenproject met innovatie, verbreding van de doelgroep, verbetering van de toegankelijkheid, restauratie, etc. Indienen kan nog tot en met vrijdag 12 mei! Klik hier voor meer informatie over de VriendenLoterij Molenprijs 2023.

Op 12 mei wordt een boek over 100 jaar molenbehoud in Nederland gepresenteerd. De Hollandsche Molen heeft ook een een onderzoek gedaan naar de Collectie molens. Natuurlijk kennen we alle molens in ons land, maar een goed overzicht van molenerven, gemechaniseerde aandrijfmechanismes, bijgebouwen, complexen, bemalingsstructuur, landschap en immateriële waarden ontbreekt. Dit is een verbeterd overzicht ten behoeve van onderzoek en beleid. Het onderzoek wordt gepresenteerd op 22 april.

De 50ste editie van Nationale Molendag is een extra feestelijke, met volop culturele activiteiten in het hele land. De molens van De Fryske Mole zullen zo mogelijk ook draaien en open zijn voor publiek op de Nationale Molendag, zaterdag 13 en zondag 14 mei!

Molenaar, vrijwilliger of donateur worden?

Lijkt het je leuk om actief mee te doen als molenaar? Of vind je het leuk om onze molens een helpende hand te bieden als vrijwilliger of donateur? Neem contact op met ons secretariaat. Want een helpende hand geven wij graag de hand.

© Stichting de Fryske Mole 2024