Ga naar de inhoud

Groot Fries Molenboek uitgekomen in jubileumjaar ’50 jaar, De Fryske Mole’

Gerben Wijnja aan het woord
Gerben Wijnja aan het woord

Op 28 oktober werd het eerste exemplaar van het Groot Fries Molenboek uitgereikt door Wiepke Schukken, voorzitter van De Fryske Mole, aan mevrouw Luzette Kroon, de dijkgraaf van Wetterskip Fryslân. De Fryske Mole vierde haar 50-jarige jubileum met de uitgave van dit boek, samen met oud-bestuursleden, aannemers, adviseurs en andere betrokkenen in het Fries Landbouw Museum in Leeuwarden.

Mevrouw Kroon bedankte in de vorm van een mooie rede waarin ze het belang van de molens en organisaties zoals De Fryske Mole voor het Wetterskip benoemde. Dit gaat niet alleen om de inzet bij ‘groot waterbezwaar’, maar ook om de passie voor het erfgoed, de inzet van de vrijwillige molenaars om de molens draaiende te houden en de aandacht voor de cultuurhistorie en het landschap, ook voor volgende generaties. Ook Nico Papineau Salm van De Hollandsche Molen en Hilke van Houten van het Gild Fryske Mounders spraken lovende woorden over het werk van De Fryske Mole en vooral over de samenwerking van de molenorganisaties en betrokken overheden en het erfgoedveld.
Het 500 pagina’s tellende boek is samengesteld door Warner B. Banga en Gerben D. Wijnja. Het boek telt 20 hoofdstukken waarin de strijd om de oude windmolen het centrale thema is. Het is rijk geïllustreerd met prachtige oude molenafbeeldingen en met foto’s van gerenommeerde fotografen die de molen op z’n fraaist hebben geportretteerd.
De voorzitter en de auteurs
De auteurs hebben gekozen om niet als vervolg op bestaande molenboeken een nieuwe molenopsomming over de molens in Fryslân te maken: ,,Op ynternet is fan alles te finen wat data oer mûnen oanbelanget. Dy siferkes woene wy net herhelje. De ferhalen oer de mûnen, dêr giet it ús om.’’ Banga hoorde dat Wijnja bezig was met het boek en bood zijn diensten aan. De twee kennen elkaar al langer, komen beiden uit het onderwijs, zijn gediplomeerd vrijwillig molenaar en zijn beiden onderscheiden door de Stichting Molengiftenfonds voor Vernuft en Volharding. Banga is actief bij de Historische Vereniging Noordoost-Friesland en de Stichting Monumentenbehoud Dongeradeel.

Groot Fries Molenboek

Het Groot Fries Molenboek is een heerlijk bladerboek en een geweldig cadeau op verjaardagen en de aankomende feestdagen.

De prijs is € 42,95 exclusief verzendkosten. Het kan besteld worden via de website www.grootfriesmolenboek.nl

Molenaar, vrijwilliger of donateur worden?

Lijkt het je leuk om actief mee te doen als molenaar? Of vind je het leuk om onze molens een helpende hand te bieden als vrijwilliger of donateur? Neem contact op met ons secretariaat. Want een helpende hand geven wij graag de hand.

© Stichting de Fryske Mole 2024