Ga naar de inhoud

Inspecteur monumentenwacht Fryslân nu gediplomeerd molenaar.

Op zaterdag 12 september is Douwe Tolsma, inspecteur bij monumentenwacht Fryslân geslaagd voor het examen molenaar. Door een paar jaar wekelijks een dagdeel theorie, praktijk en stage te volgen kwam dhr. Tolsma tot dit resultaat.

Douwe volgde de opleiding tot molenaar bij het Gild Fryske Mounders op een van de 13 lesmolens in Fryslân n.l. molen de Victor te Wânswert eigendom van Stichting De Fryske Môle. Leermeester was de heer Sjerp de Jong uit Feanwâlden. De examencommissie bestond uit z’n leermeester Sjerp de Jong en de gecommitteerden Johan Cnossen en Gert Klijnstra beiden uit Stiens. Bij het examen is er aandacht voor techniek,  vaardigheid en veiligheid. Kennis van het weer en de stormproef waarbij in één minuut een zeil moet worden verwijderd van de wiek is ook een belangrijk aandachtspunt.

Douwe vertelt: “By ynspeksjes stiet de mûne stil,  mar troch de oplieding kin ik it no ek wurkjen litte. Dan kin jo better de lekken en brekken sjen”. Douwe zal als vrijwilliger de poldermolen De Hoop in Readtsjerk beheren voor de Stichting de Fryske Mole.

 

Molenaar, vrijwilliger of donateur worden?

Lijkt het je leuk om actief mee te doen als molenaar? Of vind je het leuk om onze molens een helpende hand te bieden als vrijwilliger of donateur? Neem contact op met ons secretariaat. Want een helpende hand geven wij graag de hand.

© Stichting de Fryske Mole 2024