Ga naar de inhoud

Miedemûne Holwerd grotendeels gered na brand door blikseminslag

Op vrijdagavond 24 november brak brand uit bij de Miedemûne na blikseminslag. Er is wel een bliksemafleider aanwezig, maar de inslag was zo heftig, dat er toch brand kon ontstaan. Na het blussen is door de brandweer een deel van het riet verwijderd om ervoor te zorgen dat er geen brandhaarden meer aanwezig waren.

Op zaterdagochtend is de schade opgenomen door bestuursleden van De Fryske Mole, hun molenadviseur, de molenaar en de aannemer. De kap is wind- en waterdicht afgedekt en de molen wacht nu op herstel. Vooral het rietdek van de kap is beschadigd en alle onderdelen zijn flink nat door het bluswater.

De Fryske Mole is de familie De Groot dankbaar dat zij zo oplettend waren met dit noodweer en als goede buur (en Gjalt de Groot oud DFM-molenaar) zo vlug de brandweer hebben gealarmeerd. Ook de buren Boersma met een verreiker en de brandweer verdienen een woord van dank. Door hun snelle optreden kon de hoofdconstructie (met gebruik van de sprinklerinstallatie) goed nat worden gehouden en kon het sein ‘brand meester’ vrij vlot worden gegeven. Zo is voorkomen dat de gehele molen is afgebrand.

RTV Noordoost Friesland deed ter plekke verslag van het blussen van de brand: klik hier.

Op de foto’s is te zien hoe de kap er nu uitziet en dat het hout van de vijzelbak is versplinterd. De afslag heeft zich geconcentreerd bij één van de stalen liggers. Daarna zal de betonwapening voor verdere afdracht hebben gezorgd. Hierbij is het beton geëxplodeerd, stukken beton lagen ruim 2 meter verderop.

Kap Miedemûne na brand door blikseminslag 24 november 2023. Foto G. Van Reeuwijk
Kap Miedemûne na brand door blikseminslag 24 november 2023. Foto G. van Reeuwijk
Vijzelbak Miedemûne na brand door blikseminslag 24 november 2023. Foto G. van Reeuwijk.
Vijzelbak Miedemûne na brand door blikseminslag 24 november 2023. Foto G. van Reeuwijk.

Molenaar, vrijwilliger of donateur worden?

Lijkt het je leuk om actief mee te doen als molenaar? Of vind je het leuk om onze molens een helpende hand te bieden als vrijwilliger of donateur? Neem contact op met ons secretariaat. Want een helpende hand geven wij graag de hand.

© Stichting de Fryske Mole 2024