Ga naar de inhoud

Molen de Phenix heeft zijn roeden terug

Molen De Phenix bij Marrum wordt gerestaureerd. Deze molen is één van de poldermolens van stichting De Fryske Mole. De werkzaamheden worden uitgevoerd door bouwbedrijf Kolthof uit Stiens.

De eerste molen op deze plaats werd gebouwd in 1845; deze brandde in augustus 1916 na blikseminslag af. Hierna werd met onderdelen van de gesloopte houtzaagmolen De Phenix uit Leeuwarden een nieuwe poldermolen gebouwd. De Phenix bemaalde voorheen de polder Ferwerd, maar is inmiddels afgesloten van de Friese boezem en kan dus alleen in circuit malen.

De vernieuwde roeden zijn op twee dagen teruggeplaatst, omdat het op de eerste dag te hard waaide om het werk af te maken. Op donderdag 25 april zijn de roeden weer teruggeplaatst. Nu is er nog schilderwerk af te ronden. Daarna kan de molen weer draaien en ook weer dienst doen als lesmolen voor het Gild Fryske Mounders.

de phenix nieuwe roeden

Molenaar, vrijwilliger of donateur worden?

Lijkt het je leuk om actief mee te doen als molenaar? Of vind je het leuk om onze molens een helpende hand te bieden als vrijwilliger of donateur? Neem contact op met ons secretariaat. Want een helpende hand geven wij graag de hand.

© Stichting de Fryske Mole 2024