Ga naar de inhoud

Molenaarschap genomineerd voor werelderfgoedlijst

Voor het eerst wordt er een Nederlandse traditie voorgedragen voor de internationale UNESCO-lijst met immaterieel erfgoed. Minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft het molenaarschap genomineerd om aan te geven dat dit een traditie is die absoluut niet verloren mag gaan. Bussemaker deed dit bij de laatste krijtmolen van Nederland, D’Admiraal in Amsterdam.

Sinds de 19e eeuw zijn veel molens tot stilstand gekomen. Daarmee dreigde ook het molenaarsberoep uit te sterven. Nu zijn er nog ongeveer vijftig molenaars. De minister wil voorkomen dat het Nederlandse landschap straks volstaat met stilstaande molens.
Door het molenaarschap voor te dragen hoopt Bussemaker dat de traditie net zo goed zal worden beschermd als gebouwen die op de UNESCO-lijst van materieel erfgoed staan. Het gaat om bescherming in de vorm van internationale erkenning, maar ook om hulp, educatie en advies om de traditie levend te houden.
Op dit moment staan tradities als Sinterklaas en het Bloemencorso al op een nationale erfgoedlijst. Dit is de eerste keer dat een traditie door Nederland is voorgedragen aan UNESCO.

Nominatie en besluit

Het is nu aan Het Gilde van Vrijwillige Molenaars, Vereniging De Hollandsche Molen, Het Ambachtelijk Korenmolenaarsgilde en het Gild Fryske Mounders om een nominatiedossier samen te stellen. Dat dossier moet komend voorjaar ingediend worden bij UNESCO. Na twee jaar wordt er een besluit genomen of de traditie ook daadwerkelijk op de lijst komt.

ANP woensdag 25 november 2015

Molenaar, vrijwilliger of donateur worden?

Lijkt het je leuk om actief mee te doen als molenaar? Of vind je het leuk om onze molens een helpende hand te bieden als vrijwilliger of donateur? Neem contact op met ons secretariaat. Want een helpende hand geven wij graag de hand.

© Stichting de Fryske Mole 2024