Ga naar de inhoud

Molenfonds krijgt extra steun van rijksoverheid

Vereniging De Hollandsche Molen krijgt 2,5 miljoen euro voor het Molenfonds. Staatssecretaris Gunay Uslu (OCW) stelt het bedrag beschikbaar als onderdeel van het herstelplan van de culturele sector.

Directeur Nicole Bakker van De Hollandsche Molen is aangenaam verrast. “We zijn heel blij met deze hernieuwde erkenning van het Molenfonds waarin publiek en privaat geld is samengebracht. Met deze bijdrage kunnen we groot onderhoud blijven financieren, waarmee veel duurdere restauraties van molens kunnen worden voorkomen”.

Belangrijke rol

In een brief aan de Tweede Kamer betoogt Uslu dat het Molenfonds een belangrijke rol speelt in de specifieke zorg voor de 1.200 molens in Nederland. “Met deze middelen kan het fonds zijn werk continueren”.

Het toegezegde bedrag maakt deel uit van de structurele bijdrage van 135 miljoen die de staatssecretaris voor dit jaar beschikbaar stelt voor herstel van de culturele sector. “De toekomst van het culturele en creatieve veld heeft door de coronacrisis onder grote druk gestaan en staat nog steeds voor enorme uitdagingen. De extra middelen zijn een steun in de rug”, aldus de bewindsvrouw.

Hollandsche Molen

De Hollandsche Molen zet zich sinds 1923 in voor het voortbestaan, malend en draaiend houden van de wind- en watermolens van Nederland. Daardoor zijn honderden molens bewaard gebleven en in veel gevallen ook weer in beweging gezet.

Via het Molenfonds draagt de vereniging financieel bij aan restauratie en groot onderhoud. Naast de bijdrage van de overheid ontvangt het fonds geld van de VriendenLoterij, het Prins Bernhard Cultuurfonds, de M.A.O.C., de Gravin van Bylandtstichting en particuliere schenkers.

Het Molenfonds faciliteert crowdfundingprojecten van molenorganisaties en financiert projecten op het gebied van educatie en jongeren. Sinds de oprichting in 2015 heeft het ruim 5 miljoen euro geïnvesteerd in molenbehoud.

Foto: Onderhoud aan de Grote Geesterse Molen.

Molenaar, vrijwilliger of donateur worden?

Lijkt het je leuk om actief mee te doen als molenaar? Of vind je het leuk om onze molens een helpende hand te bieden als vrijwilliger of donateur? Neem contact op met ons secretariaat. Want een helpende hand geven wij graag de hand.

© Stichting de Fryske Mole 2024