Ga naar de inhoud

Oegekleastermole bij Hartwerd weer op z’n plaats

De wieken moeten nog worden aangebracht maar dan is de Oegekleastermole  er weer klaar voor. De Molenmakers uit Tzummarum hebben de spinnekop, een van de poldermolens van Stichting De Fryske Mole grondig hersteld.

Veel houtwerk van de molen was aangetast door de bonte knaagkever, de vijzel moest vervangen worden, de bewegende delen zijn gerestaureerd en de fundering is hersteld.

Aan de restauratie hebben medewerkers van De Molenmakers (Tzummarum) en Roosma Schilders (Franeker) hard gewerkt. De restauratiebegeleiding is gedaan door Van Reeuwijk Bouwmeester (Arum). De restauratie kost zo’n 175.000,- inclusief herstel van de fundering en schroefbak. De kosten van de restauratie worden gedekt uit de provinciale subsidieregeling monumenten en diverse fondsen.

De molen kan na de restauratie weer dienst doen als hulpbemaling voor Wetterskip Fryslân bij extreem hoge waterstanden.

Op vrijdag 19 juni zijn de onderbouw en het bovenhuis/de kap teruggeplaatst. De molen staat weer op z’n vertrouwde plek. De wieken moeten nog worden aangebracht, dit gebeurt naar verwachting in de laatste week van juni. Dan kan de molen weer draaien en dienst doen als hulpbemaling voor Wetterskip Fryslân bij extreem hoge waterstanden.

Molenaar, vrijwilliger of donateur worden?

Lijkt het je leuk om actief mee te doen als molenaar? Of vind je het leuk om onze molens een helpende hand te bieden als vrijwilliger of donateur? Neem contact op met ons secretariaat. Want een helpende hand geven wij graag de hand.

© Stichting de Fryske Mole 2024