Ga naar de inhoud

Open Monumentendag & eerste infobord Fryske Mole in Elsloo

Open Monumentendag 2023 is op zaterdag 9 en zondag 10 september, het thema is Levend Erfgoed. Immaterieel erfgoed, of ‘Levend Erfgoed’, zijn de culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden die mensen van huis uit hebben meegekregen, die zij zich eigen hebben gemaakt en die zij op hun beurt weer doorgeven.

Hier past het ambacht van molenaar (in 2017 geplaatst op de Unesco lijst van immaterieel erfgoed) ook prima bij natuurlijk. Er zijn op Open Monumentendag weer vele monumenten te bekijken. Denk ook eens aan een molen, bewonder de techniek en beluister de verhalen van de molenaar.

De Open Monumentendag is voor De Fryske Mole een mooi moment om het plaatsen van borden te starten: Bij alle molens van deze stichting komt een informatiebord. Dit project komt nog voort uit het gouden jubileum van de stichting in 2020. De ANWB borden die her en der nog staan zijn zwaar verouderd en het was al lang de wens om een herkenbaar bord bij elke molen te hebben.

We kiezen ervoor om het eerste bord te plaatsen bij het kleinste pareltje van de stichting, paaltjasker Vesuvius bij Elsloo. Daarna volgt in de komende tijd plaatsing van de andere borden, per regio, van het zuiden naar het noorden van Fryslân.

Op zondag 10 september is in het kader van de landelijke Open Monumentendag deze paaltjasker Vesuvius bij Elsloo ook te bewonderen en de molenaars zijn aanwezig om te vertellen over dit unieke type molen.

Paaltjasker Vesuvius staat vlakbij de Haerweg voorbij nummer 3, bij de Stobbepoele (8424 SL) Elsloo/ Tronde. Publiek is welkom tussen 12.00 – 17.00 uur.

Molenaar, vrijwilliger of donateur worden?

Lijkt het je leuk om actief mee te doen als molenaar? Of vind je het leuk om onze molens een helpende hand te bieden als vrijwilliger of donateur? Neem contact op met ons secretariaat. Want een helpende hand geven wij graag de hand.

© Stichting de Fryske Mole 2024