Ga naar de inhoud

Recordpoging draaiende molens op 9 april

Het Gilde van Vrijwillige Molenaars bestaat in 2022 50 jaar. Een van de vele activiteiten is een recordpoging op zaterdag 9 april om tussen 11.00-12.00 uur alle draaivaardige wind- en watermolens in Nederland gelijktijdig te laten draaien. Al bijna 800 molens hebben zich aangemeld. Deze poging heeft als doel het belang van het ambacht van molenaar te onderstrepen.

Het Gilde hoopt hiermee de interesse voor het molenaarsambacht te vergroten om zo meer vrijwilligers te werven. Want alleen met voldoende vrijwillige molenaars kunnen onze molens ook in de toekomst blijven draaien. Iedereen is op 9 april welkom op de draaiende molen: molenaars leiden bezoekers rond en geven uitleg over de werking van dit unieke levende monument.

Stichting De Fryske Mole steunt uiteraard dit evenement, juist vanwege de achterliggende gedachte om aandacht te vragen voor het molenaarsambacht.

De contacten zijn goed, de Nederlandse molenaars worden bij dit record ondersteund door molenaars uit Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Denemarken, Oostenrijk, Hongarije, Bulgarije en zelfs in Nieuw Zeeland staat men midden in de nacht op om gelijk met de molenaars in Nederland hun molen te laten draaien!

Klik hier voor de website van het Gilde van Vrijwillige Molenaars voor informatie over het jubileumjaar en de lijst van deelnemende molens op 9 april.

Molenaar, vrijwilliger of donateur worden?

Lijkt het je leuk om actief mee te doen als molenaar? Of vind je het leuk om onze molens een helpende hand te bieden als vrijwilliger of donateur? Neem contact op met ons secretariaat. Want een helpende hand geven wij graag de hand.

© Stichting de Fryske Mole 2024