Ga naar de inhoud

Terpensmole over het water naar werkplaats Sneek voor restauratie

Op 17 mei is het bovenhuis van de Terpensmole afgenomen en naar de werkplaats van de aannemer gevaren voor restauratie.

Deze spinnenkopmolen staat bij IJlst, aan de Geau, het doorgaande water waar ook houtzaagmolen De Rat aan staat. De molen is in 1981 geheel nieuw opgericht en in Sneek aan de rondweg geplaatst. De molen is in 2011 verplaatst naar IJlst vanwege uitbreiding van het bedrijventerrein in Sneek, waar de molen stond. Op het bedrijventerrein kwam de molen teveel in de luwte te staan. Bij deze verplaatsing zijn geen werkzaamheden aan ondertoren en bovenhuis verricht. Het bovenhuis is momenteel door knaagkeveraantastingen sterk verzwakt. Alle slechte onderdelen worden hersteld.

Het werk wordt uitgevoerd door restauratiebedrijf Jurriëns Noord (onderdeel van Friso Bouwgroep) uit Sneek en de restauratie wordt begeleid door Van Reeuwijk Bouwmeesters uit Arum.

We verwachten dat we het bovenhuis eind van de zomer weer terug kunnen plaatsen, zodat de molen weer kan draaien en pronken op deze prachtige plek aan de Geau.

Restauratie Terpensmole afhalen gevlucht en boventoren mei 2022

foto’s: Rein van der Wal

Molenaar, vrijwilliger of donateur worden?

Lijkt het je leuk om actief mee te doen als molenaar? Of vind je het leuk om onze molens een helpende hand te bieden als vrijwilliger of donateur? Neem contact op met ons secretariaat. Want een helpende hand geven wij graag de hand.

© Stichting de Fryske Mole 2024