Ga naar de inhoud

Van Aylvapoldermole in restauratie, de roeden zijn terug

VAn Aylvapoldermole roedeoede
Foto Redze Bouma

De Van Aylvapoldermole tussen Wommels en Burgwerd wordt gerestaureerd. De Molenmakers en Roosma Schilders zijn er druk mee en Vaags uit Aalten heeft de bijzondere Potroeden gerestaureerd.

Deze roeden dateren van 1880 en waren oorspronkelijk van een molen nabij Utrecht. In 1924 zijn ze hergebruikt in de korenmolen van Hallum. Nadat deze molen in 1943 is gesloopt, zijn de roeden in de poldermolen van Vijfhuizen gebruikt. De roeden zijn bij de verplaatsing van de molen uit Hallum naar Wommels meegekomen en de bijna 140 jaar oude roeden draaien nu dus op hun vierde plek. Potroeden werden gemaakt vanaf 1840 door de Gebroeders Pot uit Elshout bij de Kinderdijk. Er zijn weinig Potroeden zo oud als die van de Van Aylvapoldermole.

De herstelde roeden zijn op woensdag 27 mei teruggeplaatst. Nu nog wat schilderwerk en de wieken weer completeren. We verwachten dat de restauratie in juli afgerond wordt en de Van Aylvapoldermolen als vanouds staat te pronken in het weidse landschap van de Greidhoeke. Dan kan de molen ook weer draaien en als het moet dienst doen als hulpbemaling voor Wetterskip Fryslân. Klaar voor de wind in de wieken!

De kosten van de totale restauratie bedragen ongeveer € 170.000,-. Om dit te kunnen bekostigen zijn fondsen aangeschreven. Het Molenfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, provincie Fryslân, TBI-fonds, Rabobank Sneek-Zuidwest Fryslân en nog vele landelijke en Friese fondsen ondersteunen onze stichting hierbij. Daar zijn we zeer dankbaar voor. Zo houden we samen het Friese molenerfgoed in stand.

Molenaar, vrijwilliger of donateur worden?

Lijkt het je leuk om actief mee te doen als molenaar? Of vind je het leuk om onze molens een helpende hand te bieden als vrijwilliger of donateur? Neem contact op met ons secretariaat. Want een helpende hand geven wij graag de hand.

© Stichting de Fryske Mole 2024